joi, 28 aprilie 2011

Open Elcomex

pentru moment este in pauza (Sarbatorile Pascale si 1 Mai)
reincepe in ziua de 03 Mai 2011 cu squad-uri la ora 17:00 si ora 18:30 !

Doar pentru jucatorii nelegitimati !

duminică, 17 aprilie 2011

Sarbatoarea Floriilor

La Multi Ani celor ce isi serbeaza azi ziua numelui!!!


Duminica Floriilor este primul praznic imparatesc, cu data schimbatoare, din cursul anului bisericesc. Floriile este sarbatoarea care ne aminteste intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim, inainte de Patimi.

Floriile - date istorice

Primele mentiuni despre aceasta sarbatoare provin din sec. IV: Sf. Epifanie, ii atribuie doua predici, iar pelerina apuseana Egeria (sau Etheria), descrie modul cum se sarbatorea aceasta duminica la Ierusalim spre sfarsitul secolului IV.

In vechime, Duminica Floriilor era numita si Duminica aspirantilor sau a candidatilor la botez, pentru ca in aceasta zi catehumenii mergeau cu totii, cu mare solemnitate, la episcop, spre a-i cere sa fie admisi la botez, iar acesta le dadea sa invete Simbolul credin­tei. Se mai numea si Duminica gratierilor, pentru ca, in cinstea ei impa­ratii acordau gratieri. Dupa un obicei stravechi, mentionat chiar in sec. IV de catre pelerina Egeria si generalizat in toata Biserica crestina, se aduc in biserici ramuri de salcie, care sunt binecuvantate si impartite cre­dinciosilor, in amintirea ramurilor de finic si de maslin, cu care multi­mile au intampinat pe Domnul la intrarea Sa triumfala in Ierusalim si pe care noi le purtam in maini ca semn al biruintei impotriva mortii.

Potrivit traditiei, atat la Bizant, cat si la curtile domnesti din Tarile Ro­manesti, sarbatoarea Floriilor se praznuia cu multa solemnitate. Luau parte imparatii (domnii) cu demnitarii lor, carora li se imparteau faclii aprinse ca si la Pasti.

In seara acestei duminici incep in biserici frumoa­sele slujbe ale deniilor din saptamana Sfintelor Patimi. Tot in aceasta zi isi serbeaza onomastica cei care au nume de flori.


Obiceiuri de Florii

Profesorul Ion Ghinoiu aminteste ca in ajunul sau sambata Floriilor, se efectua un ceremonial complex, structurat dupa modelul colindelor, dedicat unei zeitati a vegetatiei numita Lazar sau Lazarica. Obiceiul a fost atestat numai in sudul tarii: Muntenia si Dobrogea. Totusi, acesta este circumscris intr-un areal sud-est european mai larg, ceea ce i-a determinat pe folcloristi sa-l ataseze unui stravechi strat cultural traco-elen.


Conform cercetarilor prof. Ion Ghinoiu, una dintre fete, participanta la ceremonial (de mentionat ca obiceiul era practicat numai de catre fete), numita Lazarita, se imbraca mireasa. Aceasta, impreuna cu alte fete cu care formeaza o mica ceata, colinda in fata ferestrelor caselor, unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pasi domoli, inainte si inapoi, in cercul format de colindatoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazar sau Lazarica: plecarea lui Lazar de acasa cu oile, urcarea in copac pentru a da animalelor frunza, moartea neasteptata prin caderea din copac, cautarea si gasirea trupului neinsufletit de catre surioarele lui, aducerea acasa, scaldatul ritual in lapte dulce, imbracarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci.



Un text dobrogean, probabil foarte vechi, completeaza scenariul ritual al mortii si inmormantarii cu invierea si prefacerea lui Lazar in flori, moment culminant marcat, printr-o hora de veselie a colindatoarelor. Ovidiu Birlea este surprins de felul cum un text folcloric care nu beneficiaza de nici o descriere etnografica reda un ritual atat de complex: moartea violenta, scalda rituala, care aduce cu sine prosperitatea vegetatiei sau, si mai direct, invierea si transformarea eroului in vegetatie luxurianta si, in final, bucuria marcata de hora colindatoarelor.


Ramurile de salcie din aceasta zi, intruchipeaza simbolul castitatii si al renasterii anuale a vegetatiei, un substitut fitomorf al zeitei Flora, dar si ramurile cu care a fost intampinat Iisus la intrarea sa in Ierusalim.



Pentru buna desfasurare a sarbatorii Floriilor, cu o zi inainte se strang ramuri de salcie inmugurita, se leaga in snopi si se duc la biserica pentru a fi sfintite de preot. Dupa sfintire ramurile numite "matisori" sunt luate acasa de catre credinciosi pentru a impodobi cu ele icoanele, usile ferestrele, intrarile in grajduri sau pentru a le pune la fantani si la stresinile caselor. Femeile mai obisnuiesc si astazi sa le infiga pe straturile proaspat semanate, sa le puna in hrana animalelor sau sa le aseze pe morminte.


Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an fiind folosite la tamaduirea diferitelor boli. In scopuri profilactice, oamenii se incing cu "matisorii" sfintiti, pentru a nu-i durea mijlocul. De Alexii, cand se scot stupii de la iernat, bucovinenii aseaza pe buduroaie manunchiuri de "matisori" pentru a-i purifica si pentru a-i incarca de mana. "Matisorii" sunt folositi, insa, si in vraji sau descantece. Ramurile pastrate la icoane se pun pe foc vara, in momentul in care incepe vreo furtuna, sau se arunca in curte cand incepe sa bata grindina.

vineri, 15 aprilie 2011

miercuri, 13 aprilie 2011

DUO si TRIO Campionatul National





Rezultatele nu sunt oficiale !!

Open ELCOMEX Aprilie-Mai

Incepand cu data de 14 Aprilie 2011 incepe Open-ul ELCOMEX pentru jucatorii
de categoria "C"

de retinut:
- premii minime garantate 3.000 lei
(primii 3 la individual si primele 8 echipe)
- echipa = 4 jucatori
- la rezultatul echipei conteaza cele mai bune 3 rezultate
- o echipa trebuie sa joace minim de 2 ori(intrare+reintrare)
- orele de disputare a squad-urilor 17:00 si 18:30
- se joaca doar in cursul saptamanii
- zilele de disputare 14, 15, 18, 19, 20, 26, 27, 28 Aprilie
4, 5, 6, 9, 10, 11, 12, 13 Mai
- Finala se disputa Sambata 14 Mai 2011
- la finala participa primele 3 echipe

Regulamentul complet in cursul zilei de maine

marți, 12 aprilie 2011

...

Bai anonimule, de fapt nulitate, presupun ca faci parte din cele multe nulitati din bowling-ul romanesc . Cel care a fost accidentat, pe bune, am fost eu si daca ai cunoaste regulamentul, ai sti ca selectionerul are puteri depline cand formeaza lotul si isi asuma intreaga responsabilitate. In opinia mea e mare pacat ca selectionerul nu vrea sa faca parte din lotul national, mai ales ca acesta este un valoros om si jucator care ar fi motivat echipa.Mai bine te-ar preocupa propria persoana.

marți, 5 aprilie 2011

DESPRE REGULI, REGULAMENTE SI DEMOCRATIE

In democratie, regula este ca majoritatea decide, asta nu inseamna ca in mod necesar alegerea va fi si corecta. Ungerea aleasa pentru turneul individual de la Lake View, poate ca nu este cea mai potrivita ; in ceea ce ma priveste fata de orice ungere sunt neutru. Cu toate acestea , constat ca nu a fost respectata dorinta initiala de a avea 5 ungeri major diferite, nu sensibil diferite, dar repet, pe mine nu asta ma deranjeaza, ma deranjeaza faptul ca doar o persoana hotaraste. Motivul pentru care Vali Piros a fost schimbat anul trecut era ca el hotara, el era regula, iar acum istoria , in parte, se repeta si, din pacate, avand oarecum girul meu. Oare nu ne-am straduit ca regulile sa fie facute de cluburi cu o larga majoritate?!(vezi discutiile cu reprezentantii cluburilor de la Munchen anul trecut si adunarea reprezentantilor cluburilor de la IDM); Regula nu trebuie sa fie o persoana indiferent cum s-ar numi ea, fie si Grecu, exceptie facand regulile care au fost acceptate prin vot.(ex: hotararea biroului federal cu privire la selectionerul loturilor nationale); In concluzie, regulile facute de oameni sunt perfectibile si nu imuabile drept pentru care CCB sa ia act, sa analizeze si sa decida in plenul comisiei orice chestiune importanta. Cu consideratie, Ion Grecu